Zwembad onderhoud, waar moet je aan denken?

Ah, het geluid van spetterend water, de verkoeling op een warme zomerdag en de eindeloze uren plezier met vrienden en familie – een zwembad in je eigen tuin kan een ware droom zijn die uitkomt. Maar laten we eerlijk zijn, een zwembad bezitten is niet alleen maar luieren op een luchtbedje met een cocktail in je hand. Er komt ook enig onderhoud bij kijken om ervoor te zorgen dat je zwembad altijd sprankelend schoon en klaar is voor gebruik. In deze blog gaan we dieper in op het onderhoud van een zwembad in je tuin, zodat je optimaal kunt genieten van je persoonlijke waterparadijs.

1 | Begin met een solide basis: Regelmatig schoonmaken

Een goed onderhouden zwembad begint met regelmatige schoonmaakbeurten. Verwijder bladeren, takken en ander vuil met een schepnet of skimmer. Vergeet niet om ook de robotstofzuiger regelmatig (eens per 1 á 2 weken) door het bad te laten gaan om de bodem en wanden te ontdoen van vuil. Daarnaast is het belangrijk om de hoeken van het zwembad schoon te houden door ze af en toe te schrobben met de borstel die door ons wordt meegeleverd. Door deze eenvoudige stappen regelmatig uit te voeren, voorkom je dat vuil zich ophoopt en de waterkwaliteit wordt aangetast.


2 | Waterbalans: Een cruciale factor

Een goede waterbalans is essentieel voor de gezondheid van je zwembad en degenen die erin zwemmen. Een onderdeel van de techniek is de PoolControl, deze controleert het water op de juiste pH-waarde, chloor- en desinfectieniveaus en past deze indien nodig aan, om zo bacteriën en algen op afstand te houden. Dit zorgt niet alleen voor helder water, maar ook voor een veilige zwemomgeving. Onze installateur kan middels een app op afstand meekijken bij een eventuele foutmelding en begeleiden bij eventuele vervolgstappen die nodig zijn.


3 | Filtersysteem: Een zuivere circulatie

Het filtersysteem van je zwembad is de sleutel tot het behouden van een heldere en schone waterkwaliteit. Het water wordt via de skimmers naar het filtersysteem getrokken. In de skimmer zit een filter waardoor vuil, bladeren en insecten niet in het systeem terecht komen. Dit putje zal enkele keren per week gecontroleerd en indien nodig geleegd moeten worden. Afhankelijk van het type filtersysteem dat je hebt, kan het betekenen dat je het systeem moet spoelen, uitspoelen of vervangen. Een goed functionerend filtersysteem zorgt ervoor dat vuil en onzuiverheden worden verwijderd, waardoor je zwembadwater schoon en fris blijft.


4 | Voorkom algen: Een groene vijand

Algen kunnen een nachtmerrie zijn voor zwembadeigenaren, maar ze kunnen worden voorkomen. Het PoolControl houdt het chloorgehalte door middel van zoutelektrolyse op peil. Mocht hier iets niet in kloppen dan ontvangt u tijdig een melding via de app. Daarnaast is het belangrijk om overmatige blootstelling aan zonlicht te voorkomen, dit kan doormiddel van een roldek. Een goede circulatie van het water en regelmatige schoonmaak helpen ook bij het voorkomen van algenproblemen.


5 | Winterklaar maken: Bescherming tegen de elementen

Wanneer het zwemseizoen ten einde loopt, is het belangrijk om je zwembad winterklaar te maken. De vakmensen van FineYard nemen dit onderdeel graag uit handen evenals het zomerklaar maken van het zwembad. Vraag naar de mogelijkheden!


Conclusie:

Het onderhouden van een zwembad in je eigen tuin vergt enige inspanning, maar de beloningen zijn het absoluut waard. Door regelmatig schoon te maken, de waterbalans te controleren, het filtersysteem te onderhouden en algen te voorkomen, zorg je ervoor dat je altijd kunt genieten van helder, schoon en verfrissend water.

Meer weten over de verschillende soorten zwembaden? Klik dan op de link voor: Bouwkundig zwembad, Polypropyleen zwembad, Biopool.

Op zoek naar één partij voor je exclusieve buitenleven?

Maar hoe zit het met het grote buiten genieten? De tuin, een zwembad, een tuinkamer. Misschien zelfs een tuinkantoor. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij wel! Bij FineYard! Dé regisseur voor het buitenleven.