Top 3 trends van het buitenleven in 2023

Het jaar 2023 is nu al een interessant jaar op het gebied van buitenleven! We zien een aantal belangrijke trends om in de gaten te blijven houden en zien een verandering in de manier waarop we onze buitenruimtes gebruiken en inrichten. In deze blog gaan we dieper in, op de in onze ogen, drie belangrijkste trends op het gebied van buitenleven in 2023.

1 | Duurzaamheid en natuurlijke materialen

Wij zien net als voorgaande jaren een stijgende lijn in het gebruik van natuurlijke materialen voor tuin en buitenruimtes. Denk hierbij aan hout, steen en planten en ook gerecycled plastic, bamboe of hout nemen toe in populariteit. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar ze passen ook goed in het beeld dat veel van onze opdrachtgevers willen creëren. Een natuurlijke omgeving in harmonieuze sfeer met de buitenruimtes en de woning.

Biophilic design
Het concept van ‘biophilic design’ gaat om de relatie tussen mens en natuur te verbeteren door het creëren van omgevingen die natuurlijke elementen bevatten. Zoals groene muren, daken, ramen met uitzicht op de natuur, planten die van binnen naar buiten groeien etc. In de komende jaren zal biophilic design een steeds grotere rol spelen in onze buitenruimtes, waarbij er meer aandacht wordt besteed aan het creëren van een naadloze overgang tussen binnen- en buitenruimtes.

 

2 | Buitenkeukens en eetruimtes

Een belangrijke reden waarom buitenkeukens zo populair zijn geworden, is omdat mensen steeds meer waarde hechten aan hun buitenleven. Deze trend is in stroomversnelling gekomen omdat mensen tijdens de coronaperiode niet op vakantie konden maar toch dat gevoel wouden ervaren in eigen tuin.

Een buitenkeuken maakt het mogelijk om tijdens de zomermaanden gezellig buiten te koken en eten, terwijl je geniet van het mooie weer, je tuin en de natuur. Daarnaast is het een ontspannen manier om tijd met elkaar door te brengen en te genieten van heerlijk eten en drinken.

In de meeste gevallen zorgt een buitenkeuken ook voor een meerwaarde van je woning. Een goed ontworpen en geïnstalleerde buitenkeuken heeft dan naast een esthetische waarde, dus ook een verkoopwaarde.

 

3 | Multifunctionele buitenruimte
In plaats van vaste, permanente structuren zien wij steeds vaker ook tijdelijke en verplaatsbare elementen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om glazen schuifpuien te integreren in je buitenruimte, of om bijvoorbeeld een buitenruimte die je jaren hebt gebruikt als gym, nu te gaan gebruiken als loungeruimte (door er bijvoorbeeld een bar in te plaatsen).

Door onze conceptuele basisgedachte zijn al onze buitenverblijven multifunctioneel ontworpen en dus ook inzetbaar. Je kunt voor- en na de aankoop van één van onze buitenverblijven kiezen om deze ruimtes anders in te richten of vorm te geven.

 

Meer weten over de verschillende doeleinden van onze buitenruimtes? Klik dan op de link voor: poolhouse, tuinkamer, tuinkantoor of thuisgym.

Op zoek naar één partij voor je exclusieve buitenleven?

Maar hoe zit het met het grote buiten genieten? De tuin, een zwembad, een tuinkamer. Misschien zelfs een tuinkantoor. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij wel! Bij FineYard! Dé regisseur voor het buitenleven.