Een bouwkundig zwembad winterklaar maken!

Onze belangrijkste tip? Laat het water gedurende de winterperiode gewoon in je zwembad zitten, dat scheelt je een hoop gedoe! In deze blog vertellen wij waarom!

De pompen die we bij FineYard gebruiken zijn zo voorgeprogrammeerd dat ze automatisch draaien. Dit wil zeggen dat de pomp wordt aangestuurd door de regelaar. Als je de pomp vervolgens van de automatische stand af haalt en op ‘S1’ zet, dan gaat die op de laagste stand. Op deze laagste stand kun je je bouwkundige zwembad vervolgens de hele winter door laten draaien. Zo hoef je je water dus niet te laten zakken!

 

STAP 1. Maak je zwembad schoon

Zorg dat je je zwembad grondig reinigt voordat de winterperiode aanbreekt. Haal het vuil van de bodem en maak de wanden schoon. Maak vervolgens de waterlijn zo goed mogelijk schoon met speciaal schoonmaakmiddel (herhaal dit in de zomerperiode ook nog een keer), zo zul je nooit de viezigheid op je waterlijn zien. Reinig tot slot de nis van het roldeck ook nog even grondig.

 

STAP 2. Zet je roldeck open (over het water)

Laat je roldeck open staan tenzij het gaat vriezen. Als het dagenlang vriest is het beter om je roldeck op te rollen. Als je ervoor kiest om je roldeck toch op het water te houden als het vriest maak je kans dat je roldeck beschadigd.

 

STAP 3. Laat je pomp op ‘S1’ doordraaien

Zoals eerder al benoemd zijn de pompen die wij bij FineYard gebruiken al zo voorgeprogrammeerd dat ze automatisch draaien. Als je de pomp vervolgens van de automatische stand af haalt en op ‘S1’ klikt, dan gaat die op de laagste stand. Op die laagste kun je je bouwkundige zwembad dan de hele winter laten doordraaien, en hoef je je water niet te laten zakken.

 

STAP 4. Laat je warmtepomp leeglopen

Koppel de warmtepomp af en zet de bypass dicht. Er zijn bij onze installaties drie kranen. Waarvan twee kranen die tussen de leiding naar de warmtepomp toe zitten. doe deze dicht. Draai vervolgens de enkele leiding die dicht zit open. Hiermee is je warmtepomp afgekoppeld, maar gaat je circuit wel door. De werkschakelaar van de warmtepomp kan vervolgens uit, dan is de spanning eraf. Door de werkschakelaar achter de warmtepomp los te draaien, en de warmtepomp even plat te leggen met de aansluitingen naar onderen toe, zorg je ervoor dat al het water goed uit de warmtepomp kan. Vervolgens zet je de warmtepomp weer rechtop en koppel je de leidingen weer aan.

Het voorjaar aangebroken? Dan kun je de kranen weer opendoen (de twee kranen open die dichtzaten, en de ene kraan dichtdoen die openstond) en dan loopt er weer water door je warmtepomp, en kun je die vervolgens weer aanzetten.

 

Let op: deze instructies gelden alleen voor de bouwkundige zwembaden van FineYard.

Jouw droomhuis is klaar. Maar hoe zit het met het grote buiten genieten?

De tuin, een zwembad, een poolhouse, een tuinkamer. Misschien zelfs een tuinkantoor. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij wel! Bij FineYard! Dé regisseur voor het buitenleven.